Beze 2009.09.29. 15:49

Bizony megérte

Ugyan még mindig csak 4 lecture-öm volt összesen, kezdek félni :D Mindenki azt hangoztatja, hogy az egyetem nem tanít, hanem megmondja, hogy mit tanulj. Magadtól. Napi 4 órát kéne önálló tanulással tölteni... háth hajrá mindenkinek :P

A legtöbb tanár hangsúlyozta, hogy rengeteget kell olvasni. Nem csak tankönyvet tanulni, hanem napilapokat, újságokat, releváns cikkeket, hogy frissítve legyünk a legújabb üzleti hírekkel. Vagyis azt kívánják, hogy az iskola legyen a hobbink is.

Azt is kiemelték, mindenki, kivétel nélkül, hogy már nem az A-level (azaz kb középiskolás szintű) magolását várják, hanem most már kritikus gondolkodást, hozzáállást, analízist várnak. Azt, hogy mélyen gondolkodjunk, hogy ne csak olvassunk, hanem elemezzünk is: hogy mennyire megbízható a forrást, hogy mit olvastam, hogy miért is írhatta az ember ezt. Hasonlítsuk össze a dolgokat és vonjunk következtetéseket. És ez volt az a pont, ahol nagyon kezdtem értékelni az IB-t. Mert a legtöbb diáknak ezt még meg kell tanulnia, hogy hogyan írjon esszét, hogyan legyen ilyesmi hozzáállása; mi pedig már két éve ezt csináljuk/tuk IB-n. Remélem - mivel a nyár alatt szerintem viszonylag sokat felejtettem -, hogy ezt már ösztönösen fogom tudni csinálni.

Mikor megkérdezte a tanár, hogy ki tanult Marketinget előzőleg, a 400ból 380 ember, körülbelül, feltette a kezét. A helyzet ugyanez volt közgáznál is. Úgyhogy kicsit kisebbségi komplexusom van: a legtöbb diák már ismert a számomra új fogalmakkal, kifejezésekkel. Kicsit könnyített a helyzeten, hogy a tanárok elmondták: másképp fogjuk venni az anyagot, mélyebben és kritikusabban; de hát mégis. Remélem azért valamennyit érni fog az, hogy félig-meddig már tudok esszét írni, mégha nem is egyetemi szinten.

A bejegyzés trackback címe:

https://beze-lifeincardiff.blog.hu/api/trackback/id/tr701415814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imolka 2009.09.29. 16:27:45

Beze, te tudsz esszét írni, ők felszinesen tudják a marketing-et meg a közgázt. Szerintem te vmivel mégis jobban jártál:)
Egyébként tök durva, hogy mekkora üzletet csinálnak az esszé írásból; a Blackwell's-ben egy csomó könyv van arról, hogyan írj jó esszét...

Beze · http://beze.extra.hu/avatar.jpg 2009.09.29. 18:27:48

legyen igazad, köszi a biztatást ;) :)

Manócs 2009.09.29. 19:02:26

Én is kezdem kimondottan értékelni az IB-t...Pl International Relationnön kiderült, hogy kb az anyag 90%-át tanultuk IB-n ugyanolyan megközelítésből, ahogy majd itt kell tanulni. Sőt, még az esszé topicok is tök ugyanazok :D. És nekem a közgé is ilyen kellemes meglepetés volt....csak az IB-s anyag :-D és ráadásként az egyik választható essay kérdés pont az, amit a vizsgán is megírtam! :-)))) Én egyedül a politikával fogok küzdeni, mert a felét nem értem annak, amit a tanár mond (ékes skót akcentussal és hadarva)...

Beze · http://beze.extra.hu/avatar.jpg 2009.09.29. 19:04:29

az nice :) kezdem bánni, hogy nem tanultam közgázt :P

Dííí 2009.09.30. 18:20:38

Szija Beze,

ha ez vigasztal, akkor az én több új dolgot tanulok :) vagyis kb csak uj dolgokat...az egyetlen ami ismerös volt, az a nyelvtud. orán a rag-jel-képzö...de ezt kb fél orás anyag, onnantol kezdbe megbonyolítva minden hülyeséggel, könyvben kifejtve ugy 800 oldal :) szoval fél ora/ fél év...hááát :)
süti beállítások módosítása